ledikant & peuterbed

wanneer kies je voor een babydekbed

De beweeglijkheid van je kind zal voor een groot deel bepalen wanneer er van een wieg naar het ledikant moet worden overgeschakeld. Eenmaal als je kind meer gaat bewegen, kan hij in een wiegje te eenvoudig klem raken. Daarnaast is er ook nog eens het risico dat je kleintje uit de wieg valt. Ook wanneer je kleintje aan de bekleding begint te plukken, is het beter om van de wieg naar het ledikant over te stappen.

Voor het opmaken van een babyledikant kun je kiezen voor een deken met lakentje of voor een praktisch ledikant dekbedovertrek. tot de leeftijd van twee jaar wordt het gebruik van een dekbed en hoofdkussen afgeraden. Je kunt wel een deken in een dekbedhoes gebruiken het deken moet dan even groot zijn als de hoes. Een rits onderaan de hoes zorgt ervoor dat het deken niet uit het dekbedovertrek kan schuiven.   

 Laat je niet leiden door het gewicht van de deken. Uit onderzoek van Consument en Veiligheid in samenwerking met TNO-Textiel is gebleken dat het niet zo zeer uitmaakt van welk materiaal je dekentje is gemaakt. Synthetische dekens zijn zeer licht, maar ze zijn zeker niet minder warm! De isolerende werking van synthetische, wollen en katoenen dekens zijn vrijwel gelijk.

 

peuterbed

Drie keer knipperen en het is zover: je kind is te groot voor z’n ledikant. Hoog tijd voor een peuterbed! De standaardmaat van een ledikant is 60 bij 120 centimeter. Een peuterbed is een stukje groter: zo’n 70 bij 150 centimeter. Maar wanneer is het nou tijd voor de overgang van ledikant naar peuterbed?

Gemiddeld ruilen kinderen tussen de twee en drie jaar (ongeveer als ze 90 centimeter lang zijn) hun ledikant in voor een peuterbed. Toch is het enorm afhankelijk van de ontwikkeling van jouw kind. Klimt je kind zelfs met de bodem van het ledikant op de laagste stand uit bed of heeft hij te weinig ruimte om zich te bewegen? Dan is het tijd voor een groter bed voor je peuter, een peuterbed of juniorbed is de meest voor de hand liggende keuze. 

 dan is ook een peuter dekbedovertrek een benodigde aanschaf. Een dekbedovertrek peuter heeft een net iets grotere maat dan een baby dekbedovertrek. Vaak is de afmeting van peuter dekbedovertrekken 120 x 150 cm zodat deze goed passend is voor een juniorbedje. Peuter dekbedovertrekken worden ook wel overtrekken voor een junior ledikant genoemd. In een peuter dekbedovertrek kun je een peuter dekbed of een duodeken doen.