Fijne Hamamdoek


Wat is een hamamdoek

De hamamdoek, ook wel pestemal of fouta genoemd, is een traditionele Turkse handdoek die gebruikt wordt in een hamam.

De hamamdoek wordt gemaakt van hydrofiel katoen, wat veel vocht op kan nemen, waardoor hij zeer geschikt is als badhanddoek of als strandlaken. Ook is de hamamdoek vrij dun, erg soepel, licht van gewicht en sneldrogend. Een specifiek kenmerk van de hamamdoek zijn de handgeknoopte franjes aan de bovenkant en onderkant van de doek.

zijn erg licht en goed vocht absorberend, hierdoor zijn hamamdoeken tegenwoordig erg populair om mee te nemen op reis.

Hamamdoek voor de sauna

Van oudsher wordt de hamamdoek al gebruikt om mee te nemen naar badhuizen en sauna’s. De hamamdoek heeft hier zelfs zijn naam aan te danken. Het is dan ook geen verrassing dat de hamamdoek erg geschikt is om mee te nemen naar de sauna. 

Naast dat een hamamdoek gebruikt wordt ter vervanging van het originele strandlaken, kun je de doek ook op andere momenten gebruiken. De hamamdoek verleent zich namelijk uitstekend als plaid om gezellig op te picknicken of om mee te nemen naar een zomers festival. Daarnaast is de doek ook zeer geschikt om voor baby’s te gebruiken. Door het hydrofiel katoen kun je jouw kindje er goed mee afdrogen en ermee inwikkelen.

De franjes

Finishing touch, maar dan wel handgeknoopt.....De betere hamamdoeken kun je ook herkennen aan de mooie franjes. Dus geen dunne witte sliertjes maar franjes die nog met de hand geknoopt zijn door de lokale bevolking in Turkije. Een mooi geknoopte volle franje is wat ons betreft de finishing touch van de hamamdoek en geeft een luxere uitstraling.

Wat is het wasvoorschrift

Gewoon in de wasmachine op 30 graden. Omdat ze zo snel droog zijn kun je ze aan de lucht drogen of op een kort en laag programma in de droger. Strijken is niet nodig! Moeilijker wordt het niet. Nog een tip! Hoe gek het ook klinkt, maar gebruik vooral geen wasverzachter. Dit vermindert net zoals het strijken de vochtopname.

Fijn voordeel

Bijkomend voordeel is dat je meerdere hamamdoeken kunt wassen in plaats van 1 zwaar dik badlaken. Wie wil er nou niet een lagere energierekening? Je bespaart geld en je helpt het klimaat.